IMM-urile vor primi până la 200.000 euro pentru investiții dacă angajează 7 persoane

IMM-urile vor primi până la 200.000 euro pentru investiții dacă angajează 7 persoane
Publicat: 10/05/2013, 15:32
Actualizat: 10/02/2016, 22:44

Statul va acorda ajutoare de minimis de maxim 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investiții, pe o perioadă fiscală de trei ani, dacă aceste firme creează și păstrează șapte locuri de muncă pe o perioadă de 3 ani de la realizarea investiției, în cazul sumelor peste 100.000 euro.

Ajutoarele de minimis, totalizând 400 milioane lei (100 milioane euro), se vor acorda IMM-urilor pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, ca fonduri nerambursabile, în cuantum de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanțare. Ajutoarele trebuie să se încadreze într-un plafon maxim de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul firmelor care au activitate în domeniul transportului rutier, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.

Schema pentru emiterea de acorduri pentru finanțare va fi derulată din acest an până la 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, iar plata ajutorului de minimis se efectuează în perioada 2014-2016, în limita bugetului anual alocat schemei. Autoritățile estimează că vor beneficia de aceste fonduri aproximativ 1.000 de IMM-uri.

Firmele vor primi aceste ajutoare dacă se angajează că vor păstra angajații existenți la data depunerii cererii de finanțare și că vor crea, până la finalizarea investiției, cinci locuri de muncă, pentru ajutoarele de maxim 100.000 euro, respectiv șapte locuri pentru sumele cuprinse între 100.000 și 200.000 euro. Dintre acestea, cel puțin două, respectiv trei locuri de muncă trebuie să fie acordate unor persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni. Firmele trebuie să mențină aceste posturi încă trei ani de la finalizarea investiției.

În plus, IMM-urile trebuie să nu mai fi primit ajutoare de minimis pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (anul fiscal în curs și 2 ani anteriori) sau, în cazul în care au beneficiat de acestea, suma să nu fi depășit plafoanele menționate.

Acestea vor prezenta un plan de investiții pentru care solicită finanțarea, cu evidențierea cheltuielilor eligibile, precum și un studiu tehnico-economic din care să rezulte viabilitatea proiectului de
investiții și eficiența economică a întreprinderii solicitante în următorii trei ani de la finalizarea investiției.

IMM-urile trebuie să fie fără datorii la bugetul de stat și să nu se afle în proceduri de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională sau lichidare.

Statul a mai acordat ajutoare de minimis pentru IMM-uri în cadrul unei scheme de 100 milioane euro pentru perioada 2007-2011, care a fost epuizată integral în 2010 prin aprobarea a 905 proiecte. Dintre acestea s-au realizat 821 de proiecte, beneficiind de ajutoare de 371,29 milioane lei din totalul disponibil de 397,17 milioane lei (100 milioane euro).

Ajutoarele au fost date cu aceleași plafoane, de 100.000 euro, respectiv 200.000 euro, fără ca firmele să fie condiționate atunci de crearea de locuri de muncă.

„Aplicarea acestei scheme urmărește stimularea creșterii economice prin dezvoltarea sau modernizarea activității IMM-urilor, crearea de noi locuri de muncă și are efect multiplicator în ceea ce privește dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalații și utilaje, a prestatorilor de servicii”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Ajutorul de minimis se plătește după efectuarea cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanțare și verificarea de către angajații Ministerului de Finanțe a respectivelor cheltuieli.

În cazul construcțiilor cu scop industrial, valoarea maximă a cheltuielilor eligibile se determină pe baza unor standarde de cost, astfel încât firma beneficiară să nu poată deconta cheltuieli supraevaluate.

Ajutorul de minimis se acordă sub formă de fonduri nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice – Acțiuni Generale, măsurile de sprijin acordate nefiind supuse obligației de notificare și autorizare de către Comisia Europeană.

Ministerul Finanțelor Publice va păstra o evidență a ajutoarelor de minimis acordate în baza acestei schemei pe o perioadă de zece ani fiscali de la data la care a fost acordat ultimul ajutor de minimis în cadrul schemei.

Totodată, ministerul va verifica periodic, timp de 3 ani de la finalizarea investiției, respectarea îndeplinirii condițiilor de către firmele beneficiare.

IMM-urile sunt definite ca societăți comerciale cu un număr mediu de personal până la 249 raportat în anul anterior și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane de euro.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Alocațiile cresc considerabil de la 1 ianuarie 2025! Cine sunt cei care vor beneficia lunar...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Adevărul despre Călin Georgescu. De ce a venit în România, de fapt
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis